Yüz Germe (Facelift)

Yüz Germe Nedir?

Yüz görüntüsü yaşlanma ile olumsuz değişikliklere uğrar ve eski tazeliğini kaybeder. Bunların en belirgin olanı derideki sarkmalardır. Yüz derisini gerdirme bu durumu düzeltmek için yapılan en eski ameliyattır.

Yaşlanmanın yüz bölgesinde yaptığı değişiklikler

  • Yüzdeki çizgiler çizgiler oluşmaya başlar. Sayı ve derinlikleri yaşlandıkça artar.
  • Yüze dolgunluk veren yumuşak dokular hem azalır hem de aşağı doğru sarkar
  • Yanak ve çene üzerindeki deri aşağı doğru sarkarak alt çene kenarında deri sarkıklıkları oluşturur.
  • Dudak köşeleri aşağı doğru sarkarak üzgün bir görüntü verir. Dudak kenarlarından alt çeneye doğru uzanan oluklar oluşur.
  • Burun ve yanak arasındaki oluk belirginleşir.
  • Çene altında gıdı bölgesi belirginleşir ve sarkar. Alt çene ve boyun arasındaki dik açı kaybolur ve burada toplanan sarkık deri olumsuz bir görüntü oluşturur.

Yüz yaşlanmasını hızlandıran çeşitli faktörler vardır. Bunların başında genetik geçiş gelir. Özellikle kadınlarda yüz yaşlanması anneden geçen genlere bağlıdır. Annelerinin yüzü geç yaşlanan kadınlarda genellikle yaşlanma daha geç başlar. İkinci önemli faktör ise güneş ışınlarına maruz kalma süresidir. Açık havada güneş altında çalışan veya aşırı bronzlaşma merakı olanlarda deri çok çabuk yıpranır ve yaşlanır. Bunun dışında stress, hastalıklar, sigara gibi faktörler de deri yaşlanmasında rol oynarlar.

Yüz gerdirme estetiği ile neleri elde edebilirsiniz:

  • Yanaktaki, dudak kenarlarındaki ve çene kemiği kenarlarındaki sarkık deriler belirli ölçüde toplanır.
  • Yüze daha dinamik ve genç bir görünüm gelir.

Yüz gerdirme estetiği ile neler düzelmez

  • Derideki ince kırışıklıklarda çok fazla değişme olmaz
  • Özellikle göz altlarındaki çökük bölgelerde fazla değişme olmaz
  • Yüz germe ameliyatı yaşlanmayı ve yaşlanmaya bağlı gelecekteki bozuklukları engelleyemez

Kimler yüz germe için uygun adaydır?

Orta yaş ve üzerindeki kişiler yüz germe için aday olabilir. 40 yaş altında yüz germe ameliyatını Prof. Özgentaş önermemektedir. Yüz germe yerine alternatif işlemleri tercih etmektedir (yağ dolgusu, yanak asma, lazer tedavileri gibi). Yüz germe ciddi bir ameliyattır ve sağlıklı kişilerde iyileşme daha kolay olmaktadır. Ciddi kronik hastalıklar (kalp, böbrek, karaciğer, akciğer ve kan hastalıkları), yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kan sulandırıcı ilaçlar kullanmak ve özellikle sigara içmek ameliyatı riskli hale sokabilecek durumlardır.

Ameliyat öncesi hazırlıklar

Ameliyata girecek herkesin ameliyat öncesi sağlık durumu sorgulanır ve hiçbir hastalığı olmasa bile bazı laboratuvar testleri yapılır. Özellikle Amerika’da plastik cerrahların çoğu sigara içen hastalara ciddi estetik ameliyatlar (yüz germe, karın germe, meme ameliyatları) yapmamayı tercih etmektedir. Bunun nedeni sigara içenlerde ameliyat sonrası yara iyileşmesi ile ilgili sorunların daha sık görülmesidir. Sigaranın zararlı etkilerinin azalması için ameliyattan haftalar önce bırakılması gerekir. Bunu yapamayan hastalar ameliyat öncesi olası olumsuzluklar ile ilgili bilgilendirilir ve kendi risklerini alarak ameliyat edilebilirler. Diğer çok önemli duru ise kan sulandırıcı ilaçlardır. Bunların mutlaka ameliyattan en az bir hafta önce kesilmeleri gerekir. Kan sulandırıcıyı mutlaka kullanması gereken hastaların bu ameliyattan vazgeçmeleri daha uygun olur.

Yüz germe ameliyatının detayları

Anestezi

Ameliyat genel anestezi (tam narkoz) veya sedasyon anestezisi altında yapılabilir. Genel anestezide hasta uyutulup bir solunum cihazına bağlanır. Ameliyat boyunca şuuru tamamen kapalıdır ve uyandığında hiçbir şey hatırlamaz. Sedasyon anestezisinde ise hastaya damardan sakinleştirici ilaçlar verilir ve ayni anda ameliyat bölgelerine lokal anestezi yapılır. Hastanın bilinci kapalı değildir ancak bir uyku halindedir. Ağrı duymaz ancak zaman zaman konuşulanları duyabilir ve ameliyatın bazı evrelerini hatırlayabilir.

Kesiler

Genellikle kulak önü ve arkası, saç içi gibi dikkati çekmeyecek bölgelere kesi yapılır.

  

Ameliyat sonrası

Yapılan işlemin büyüklüğüne göre ameliyat bölgelerine kanı dışarı akıtacak hortumlar (diren) konulabilir veya konulmayabilir. Ameliyat sonrası değişen miktarda morarma ve şişme (ödem) olur. Şişlik ve morlukların düzelmesi kişiden kişiye değişmekle birlikte bazı durumlarda 4 haftayı bulabilir (ortalama iki hafta).

Risk ve olası istenmeyen durumlar (komplikasyonlar)

  • Genel anestezi verilmiş ise bunun bilinen riskleri
  • Kanama. Özellikle ameliyat sonrasında yara içinde kan birikmesi acil müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Zamanında boşaltılmayan kan ciddi sorunlara yol açabilir.
  • Deride çürüme (nekroz). Ameliyat sırasında deriyi besleyen kan damarlarında bir azalma olursa özellikle deri uçlarında morarma ve sonra da çürüme olabilir. Bu durum daha çok sigara içen ve/veya damar tıkanıklığı olan hastalarda görünür. Çürüyen kısımların iyileşmesi beklenir ve gerekiyor ise düzeltici ameliyatlar yapılır.
  • İltihaplanma (enfeksiyon). Yüzde oldukça nadirdir ancak olursa yara iyileşmesini geciktirir ve sonucu olumsuz yönde etkiler.
  • Nadir olmasına karşın ameliyat izleri zamanla belirgin hale gelebilir ve istenmeyen bir görüntü oluşturabilir.
  • Cerrahın bütün dikkatine rağmen yüzün iki tarafı arasında eşitsizlik (asimetri) oluşabiliir.
  • Çok nadir olarak yüzün hareketlerini sağlayan sinir (fasiyal sinir) zedelenebilir ve yüzün bazı kısımlarında kısmi felç görünebilir.

Yüz germe ameliyatı tipleri

  • Tam yüz germe. Bu ameliyatta yüz derisi ile birlikte alın ve boyun derisi de gerilir.
  • Orta yüz germe. Yalnız yanaklar gerilir.
  • Alt yüz germe. Dudak kenarları, alt çene kenarları ve boyun gerilir.
  • Mini yüz germe. Kulak önünden yapılan bir kesi ile küçük bir alandan cerrahi dikişler konularak germe işlemi yapılır.

Ameliyatın etkisi ve sonuçların süresi

Yüz germe ameliyatı herkeste farklı sonuçlar verir. Çok fazla sarkıklığı olanlarda ameliyat sonrası değişim daha çarpıcıdır. Ancak bu ameliyat 20 veya 30 yıl gençleştirir gibi bir rakam vermek zordur. Ayrıca elde edilen sonuç zamanla yani yaşlanma ile geriler. Burada kişinin yaşlanma hızı önemlidir. Ayni kişiye yıllar ilerledikçe ikinci ve nadir olarak da üçüncü yüz germe işlemi yapılabilir.

Yüz germe ameliyatına yardımcı ilave işlemler

Yüz germe tek başına yaşlanma bulgularının hepsini gideremez. Yüzdeki yumuşak doku eksikliğini gidermek için yağ dolgusu, derideki ince kırışıklıkları gidermek için soyma (peeling) işlemlerinin de birlikte veya ayrı bir seansta yapılması gerekebilir.

Sonuç

Yeni gelişen lazer, dolgu ve askılama teknikleri ile yüz germe ameliyatı eskiye göre daha seyrek yapılmaktadır. Ciddi bir ameliyat olmasına karşın uygun kişilerde yapılldığında hala en başarılı sonuç alınan estetik ameliyatlardandır. Ancak iyi sonuç alınması plastik cerrahın deneyim ve becerisi ile doğrudan ilişkilidir. Bu ameliyatı düşünen kişilerin mutlaka “Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı” diplomasına sahip bir cerrah seçmeleri menfaatleri icabıdır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir