Jinekomasti (Gynecomastia)

Erkeklerde Meme Büyümesi

Jinekomasti nedir

Jinekomasti erkeklerde kadın memesi şeklinde göğüslerin bulunması halidir. Adolesan dönemindeki erkek çocuklarında görülebildiği gibi erişkin erkeklerde de görülür. Özellikle 50-70 yaş arasında her 4 erkekten birinde görülmesi doğaldır. Genellikle ciddi bir sağlık sorunu yaratmamakla birlikte genç erkeklerde çok ciddi psikolojik sorunlara yol açar.

Erkeklerde göğüs büyüme nedenleri

Yeni doğan erkek çocuklarında meme bölgesinde şişlik olması doğaldır ve bu bir süre sonra kendiliğinden kaybolur.

Adolesan dönemi

Bluğ çağına giren erkek çocuklarda hormonal dengedeki değişikliğe bağlı olarak memelerde büyüme olabilir. Bu şekildeki jinekomasti genellikle hiçbir tedaviye gerek göstermeksizin bir veya iki yıl içinde kendiliğinden düzelir.

Adolesan dönemi sonrası

Ergenlik sonrası başlayan meme büyümeleri tek ve iki taraflı olabilir. Bu tür jinekomastilerde genellikle hormon testleri normaldir ve neden bilinmez. Zaman içinde herhangi bir düzelme görülmez. Deri altında sert bir meme dokusu vardır. Bazı durumlarda ağrı ve çok nadiren meme başı akıntısı yapabilir. Bu meme dokusu içinde kadınlarda olduğu gibi meme kanseri gelişebilir.

Erkeklerde meme büyümesi yapan hastalıklar

  • Testosteron üretimini azaltan veya engelleyen sendrom veya hastalıklarda jinekomasti ortaya çıkabilir. Bunu hipofiz yetersizliği ve Klinefelter sendromu gibi bozukluklarda görürüz.
  • Tümörler: Testislerin, böbrek üstü bezlerinin ve hipofizin tümörleri hormonal dengesizlik yaratarak jinekomastiye yol açarlar.
  • Organ yetmezlikleri: Karaciğer yetmezliği ve siroz, böbrek yetmezliği hormonal dengeleri bozar.
  • İleri derecede beslenme bozukluğu: Testosteron düzeyini azaltarak jinekomasti yapar.

Yukarıdaki hastalıklar vücutta ağır hasarlar yaptığı için jinekomasti nisbeten önemsiz bir durum arzeder.

Yaşlı erkeklerde hormonal değişikliklere bağlı olarak sık görülür. Erkek çocuklarda ergenlik dönemi başlangıcında ortaya çıkabilir ve genellikle zamanla kendiliğinden düzelir. Hormonal değişiklikler her yaştaki erkekte memelerin büyümesine yol açabilir. Ayrıca şişmanlık, hastalıklar, bitkisel kaynaklı tedavi edici ajanlar ve özellikle bağımlılık yapan maddeler bu duruma yol açabilmektedirler. Bilinen bu etkenlere karşın meme büyüklüğü sorunu yaşayan erkeklerin çoğunda herhangi bir neden bulunamaz. Tek veya çift taraflı olabilen bu bozukluk daha çok görüntünün yarattığı psikolojik sorunlar nedeni ile rahatsızlık verir. Ağrı, hassasiyet, meme başı akıntısı gibi bulgular nadirdir.

Jinekomasti yapan ilaçlar

Bazı ilaç tedavilerinde erkeklerde memeler büyüyebilir.

  • Anksiyete giderici ilaçlar ve antidepresanlar
  • Prostat kanseri ve büyümesinin tedavisi için kullanılan ilaçlar
  • Ülser tedavisinde kullanılan ilaçlar
  • Kalp ilaçları
  • AIDS ilaçları
  • Anabolik steroidler ve androjenler

Madde ve alkol kullanımı

  • Alkol
  • Esrar
  • Eroin
  • Amfetaminler

Erkeklerde meme büyümesi yaparlar.

Şişmanlık

Kilo alma durumunda erkeklerde de memeler büyür.

Jinekomasti çeşitleri

Jinekomastisi olan kişilerde göğüslerdeki şişkinliği yapan dokular herkeste ayni değildir

Meme dokusu içeren jinekomastiler

Bunlar daha çok genç yaşlarda ve hormonal bozukluklar nedeni ile seyrek olarak görülür. Göğüsteki kabarıklığı yapan gerçek meme guddesidir. Serttir. Ağrı yapabilir. Liposuction ile alınması çok zor veya imkansızdır. Meme dokusu fazla olduğundan meme kanseri riski daha fazladır.

Sert yağ dokusu (fibroadipöz doku) içeren jinekomastiler

Nedeni belli olmayan jinekomastilerin çok önemli bir kısmında şişkinliği yapan içinde sık iplikçikler (fibröz doku) ile örülmüş sıkı yağ dokusudur. Bu sıkı yağ dokusu liposuction ile zorlukla alınabilir.

Yumuşak yağ dokusu içeren jinekomastiler

Şişman erkeklerde görülen meme büyüklüğünün nedeni burada toplanan yağ dokusudur. Vücudun diğer bölgelerindeki yağlar gibi bu yağ dokusu da liposuction ile alınabilir.

Jinekomasti Tedavisi

Jinekomasti tedavisi onu ortaya çıkartan nedene göre değişir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi bluğ çağına gelen erkek çocuklardaki meme büyümesi genellikle geçicidir ve tedavi gerektirmeden bir iki yıl içinde tamamen düzelebilir.

Ameliyatsız jinekomasti tedavisi

Hormonal bozukluklar ve ciddi hastalıklarda ortaya çıkan jinekomasti tedavisinde amaç neden olan hastalığı ortadan kaldırmaktır.  Bunun dışında çok fazla meme dokusu içermeyen ve genellikle yağ dokusundan oluşan jinekomastilerde bıçak kullanılmadan yağlar eritilmeye çalışılır:

Lipoliz ile jinekomasti tedavisi

Günümüzde yağları ameliyatsız eritmek için geliştirilmiş cihazlar mevcuttur. Bu cihazlar çeşitli enerji dalgalarını deri altına göndererek deriye zarar vermeden altındaki yağları belli ölçüde eritebilmektedirler. Bu işlemi lazer, ultrasound, soğutarak dondurup parçalama, mikrodalga ve radyofrekans gibi fiziksel yöntemler kullanarak gerçekleştirmektedirler. Ancak ileri derecede fibrotik olan veya gerçek meme dokusu içeren olgularda bu yöntemler başarılı olamayabilir.

Jinekomasti ameliyatı

Günümüzde jinekomasti tedavisinde en geçerli yöntem meme büyüklüğüne yol açan dokuların çıkartılmasıdır. Bunun çeşitli yöntemleri vardır:

Jinekomasti liposuction ameliyatı

Küçük bir delikten girerek göğüste kabarıklık yapan dokuları vakum ile almak çok mantıklı görünmektedir. Bu yöntem yalnız yağlanmaya yani şişmanlığa bağlı jinekomastilerde çok başarılı sonuçlar verir. Buna karşılık fibröz doku ve meme dokusunun fazla olduğu durumlarda liposuction başarısız olabilir.

Vaser liposuction ile jinekomasti ameliyatı

Ultrasound dalgaları kullanılarak yağları ısıtıp eriten cihazlar mevcuttur. Bunlar ile önce sert yağlar eritilir ve daha sonra bu erimiş yağlar liposuction ile dışarı çekilerek jinekomasti tedavisi yapılabilir. Birçok olguda başarılı sonuçlar alınsa da fibrotik dokuların fazla olduğu durumlarda memeler istenildiği kadar küçültülemeyebilir.

Açık jinekomasti ameliyatı

Kesilerek yapılan jinekomasti ameliyatında kesi yerleri ve dokuların çıkartılacağı bölgeler

Jinekomasti ameliyatı.

Çok eskilerden beri kullanılan ve kesin sonuç veren bir işlemdir. Ameliyat ile göğüs bölgesinde kabarıklık yapan ve meme görüntüsü oluşturan bütün dokular deri altından kesilerek çıkartılır. Kesi izinin fazla belli olmaması için genellikle meme başının çevresindeki esmer renkli bölge ile normal derinin birleşim yerinden girilir. Mümkün ise kitle tek parça çıkartılır ve içinde şüpheli sertlikler var ise tetkik için patolojiye gönderilir.

Jinekomasti ameliyatı sonrası

Özellikle açık ameliyat sonrası göğüs bölgesinde deri altında geniş bir boşluk oluşur. Bu boşluğa kan veya sıvı dolmaması ve derinin alta iyice yapışması için jinekomasti korsesi veya elastik bandaj ile baskı uygulanır. Derinin tamamen alta yapışması tamamlanıncaya kadar bu baskının devam etmesi gerekir. Bu süre birkaç hafta ile bir iki ay arasında değişebilir.

İyileşme süresince şu sorunlar görülebilir:

  • Deri altında kan veya sıvı toplanması. Bu durumda kan veya sıvı iğne ile girilerek boşaltılır. Bu işlemin belli aralıklar ile birkaç kez yapılması gerekebilir.
  • Ameliyat bölgesinde girinti çıkıntı gibi düzensizliklerin olması.
  • Ameliyat bölgesinde çöküklük.
  • Meme başında his kaybı.
  • Ameliyat bölgesinde sertlikler. Bunlar genellikle 3 ile 12 ay arasında tamamen düzelir.

Jinekomasti ameliyatı iyi yapılmadığı takdirde özellikle kilo alma durumunda tekrar benzer görünümler ortaya çıkabilir.

Jinekomasti ameliyatının en avantajlı tarafı bu bölgede ciddi sorunlara yol açacak organların bulunmamasıdır. İstendiği takdirde bu ameliyat genel anestezi (narkoz) verilmeden sakinleştirme ve lokal anestezi altında yapılabilir. Hastalar ameliyattan hemen sonra yürümeye başlarlar. Ağrı çok şiddetli değildir ve pek çok hasta ameliyattan bir hafta sonra normal yaşamına dönebilir.

Jinekomasti sporla düzelir mi

Eğer şişmanlığa bağlı bir göğüs büyümesi var ise spor yaparak kilo verildiğinde göğüslerde de küçülme olabilir. Ancak gerçek jinekomasti spor ile düzelmez. Aksine göğüs kasının spor ile gelişmesi jinekomasti görüntüsünü daha da arttırabilir.

Jinekomastiyi önlemek için neler yapılabilir

Ergenlik ve sonrasında görülen tek veya iki taraflı jinekomastiyi önlemek mümkün değildir. Ancak jinekomasti sonradan da gelişebilmektedir. Bunun en önemli nedeni madde kullanmak ve alkoldür. Bunlar kullanılmadığı ve alkol alımı kısıtlı tutulduğu sürece korunmak mümkündür. Ayrıca kilo almaktan kaçınmak ta bir koruyucu faktördür. Ancak zorunlu ilaçların alımı ve ciddi hastalıklara bağlı jinekomastileri önlemek mümkün olamayabilir. Bu durumlarda da sağlık durumu izin veriyor ise ameliyatla tedavi bir çözümdür.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir