Fraksiyonel Lazer (Fraxel) Nedir?

Lazer teknolojisi 1950 lerin başlarından beri bilinmesine karşın ilk tıbbi kullanımı 1962 yılınd başlamış ve daha sonra hızlı bir şekilde ilerlemiştir. 1964 te retina hastalıkları için argon lazer kullanılmaya başlamıştır. Ayni yıllarda karbon dioksit (CO2) ve Nd:YAG laserleri cerrahi operasyonlarda kullanılmaya başlanmıştır. Bu lazerler sürekli ışın vermekte, deri ve dokuları bıçak gibi kesebilmekte ve bu işi dokuları buharlaştırarak yaptığı için kanama olmamaktaydı. Ancak kalan iz açısından lazer ile yapılan ameliyatlar daha iyi sonuç vermediğinden lazerin bıçak yerine kullanılması uzun sürmedi.

   

Buna karşılık karbondioksit (CO2) lazerleri derinin yüzeyel olarak soyulması amacı ile uzun yıllar kullanıldı. Burada amaç derinin yüzeyel tabakasını tahrip ederek alttan  daha taze ve düzgün deri çıkmasını sağlamak idi. Deneyimli ellerde bu tedavi iyi sonuç verse bile sürekli gelen lazer ışını ciddi yaralar yaparak istenmeyen izlerin oluşmasına neden olabiliyordu.

1990 lardan itibaren lazer ışınını sürekli vermekten ziyade tek tek atışlar halinde ve aralıklı olarak veren cihazlar geliştirildi. Fraksiyonel lazerler de saniyenin küçük parçalarında birbirinden farklı noktalara tek tek noktacıklar halinde atış yapabilen lazerlerdir. Bu tek tek noktalar birbirlerinden ayrı olduklarından aralarında sağlam doku bulunmaktadır. Aralardaki sağlam doku sayesinde iyileşme çok daha çabuk ve sorunsuz olmaktadır. Bunların bazıları kullandıkları dalga boyu sayesinde derinin dış kısımlarına fazla zarar vermeden deri altı yapıları ısıtabilecek özelliktedir. Bu sayede deride görünen bir yara olmaksızın derindeki kollajen ve pigment (deri rengini veren boya) hücrelerinde ısı etkisi ile değişiklikler yapabilmektedirler.

Fraksiyonel lazerler yara yapmaksızın deride sıkılaşma yapabilirler. Bunu kollajen iplerini sıkılaştırarak yaparlar. Ayrıca yara izi yani skar dokusu içindeki kollajenin yapısını değiştirerek bu izlerin hafiflemesini sağlayabilirler. Ayni etki ile pigment hücrelerini tahrip ederek derideki renk değişikliklerini düzeltebilirler.

Ancak lazerlerin dokulardaki etkisi dalga boyuna göre değişir. Her bir dalga boyunun farklı bir etkisi vardır. Kliniğimizde kullandığımız ikili fraksiyonel lazer (Fraxel Dual) ayni makine içinde iki farklı lazer ışını hazırlayıp gönderebilmektedir. 1550ve 1927 nm dalga boyundaki iki farklı lazer ışını sayesinde yüz ve diğer bölgelerin derisinde istediğimiz işlemi makine değiştirmeden kolayca yapabilmekteyiz.

 

Fraksiyonel lazerlerin en büyük avantajları deride yara yapmadıkları için hastaların tedaviden hemen sonra günlük yaşamlarını normal olarak sürdürebilmeleridir. Buna karşılık etkileri zarar vermeyecek ve yara yapmayacak düzeyde olduğu için tedavinin 2 ile 4 hafta arasında tekrarlanması gerekebilmektedir.


Sosyal medyadaki paylaşımlarımızı izlemek için aşağıdaki logolardan uygun gördüklerinize tıklayabilirsiniz:


0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir