Estetik Ameliyatlar ve Narkoz

Estetikte Narkoz

Her ameliyat gibi estetik ameliyatlar da ağrılıdır ve bunun için önlem almak gerekir. Anestezi anabilim dalı bu konuda hizmet verir. Ameliyat öncesi hasta ağrı duymayacak hale getirilir ve daha sonra ameliyat başlar. Bu işleme anestezi (anesthesia) adı verilir. Başlıca anestezi türlerini incelersek:

Genel Anestezi (Narkoz)

Hasta tamamen uyutulur. Solunumu bir makine ile devam eder. Uyuma süresince hasta hiçbirşey hissetmez. Ameliyat bittiğinde tekrar uyandırılıp kendiliğinden soluk alması sağlanır ve anestezi makinesinden ayrılır. Genel anestezi günümüzde oldukça güvenli bir hal almıştır.

Bazı hastalar hiçbirşey görmek ve duymak istemediklerinden genel anesteziyi tercih etmektedir. Ancak hala halk arasında “narkoz korkusu” önemli bir gerçektir. Bu korku nedeni ile pekçok hasta mümkün ise narkoz verilmeden veya kendi ifadeleri ile uyutulmadan ameliyat edilmeyi tercih etmektedirler.

Günümüzde anestezi makinesine bağlanmadan yani genel anestezi (narkoz) almadan da ağrısız ameliyatlar yapılabilmektedir.

Sedasyon Anestezisi:

Anestezi doktoru tarafından hastaya damardan çok güçlü sakinleştirici ilaçlar verilir. Hasta uykuya dalar ve ağrı hissetmez. Ancak kendisine soru sorulduğunda yanıt verebilir ve belli bölgelerini hareket ettirmesi istendiğinde bunları yapabilir. Damardan verilen ilaçlar etkisini kaybedince normal uyanıklığına geri döner ve kısa sürede yürüyebilir hale gelir.

Lokal Anestezi:

Güçlü uyuşturucu etkisi olan ilaçlar ameliyat bölgesine enjekte edilir ve kısa sürede burada ağrı hissi tamamen kaybolur. Pek çoğumuz lokal anestezi ile diş hekimlerine tedaviye gittiğimizde tanışmışızdır. Lokal anestezinin etkisi saatler sonra kaybolur. Lokal anestezinin tek ürküten tarafı ilk iğne batırıldığında ve ilaç verildiğinde hissedilen hafif ağrıdır.

Estetik ameliyatlarda sedasyon anestezisi ve lokal anestezi birlikte yapılarak başlangıçtaki uyuşturucu iğnelerin de hissedilmemesi sağlanır. Bu tür anestezinin genel anesteziye göre avantajı genellikle hastaların ameliyat sonrası hastanede yatmadan evlerine gönderilebilmeleridir. Ayrıca ameliyat sırasında hastalar hekimin istediği hareketleri yaparak veya sorulan sorulara cevap vererek işlemin daha kolaylaşmasını ve daha güvenli olmasını sağlarlar.

Dünyanın birçok yerinde estetik cerrahlar bazı ameliyatlarını sedasyon ve lokal anestezi ile yapmayı tercih etmektedirler. Günübirlik cerrahi denilen bu ameliyatlarda hastalar işlem sonunda hastanede yatmadan evlerine giderler. Bu da ameliyat masraflarının önemli derecede azalmasını sağlar. Bu anestezinin çok önemli bir yararı yüz ve gözkapağı gibi hassas bölgelerdeki operasyonlarda görülür. Ameliyat sırasında hasta gözlerini açıp kapatarak veya dudaklarını oynatarak ameliyatın etkinliğinin daha masada görülmesini sağlar. Ameliyat sırasında hastanın kendiliğinden pozisyonunu değiştirebilmesi de özellikle liposuction, kulak, yüz ve boyun estetiği ameliyatlarında cerrahın işini kolaylaştırır.

Estetik ameliyatların bir çoğu (liposuction, basit meme dikleştirme ameliyatları, basit burun ameliyatları, kulak, gözkapağı, kaş, alın, yüz ve boyun ameliyatları) sedasyon ve lokal anestezi ile gece hastanede yatmaya gerek kalmaksızın günübirlik olarak ayaktan yapılabilir.

Burada şu önemli noktayı gözden kaçırmamak gerekir: Sedasyon ile ayaktan yapılan estetik ameliyatların genel anestezi ile yapılan ameliyatlardan herhangi bir farkı yoktur. Bu nedenle tam teşekküllü bir ameliyathanede yapılmaları şarttır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir