Derinin Soyulması (Peeling)

Peeling – Deri Soyma

Hafif yanıkların iyileşmesinden sonra özellikle yüz derisinin tazelenmiş görünmesi herkesin dikkatini çekmiştir. Deride yüzeyel yaralanma oluşturarak bazı iz ve kırışıklıkların giderilmesi fikri oldukça eskidir. Halk arasında derinin soyulması (peeling – piylink diye okunur) denilen bu işlem şu yöntemler ile yapılabilmektedir:

Traşlama veya zımparalama ile derinin soyulması:

Bu işleme tıp dilinde “dermabrazyon” denilir. Dönen pütürlü silindirler veya tel fırçalar, zımpara kağıdı, kum ve hatta kristal tuz kullanarak yapılabilir.
Derinin yüzeyel kısımları dikkatli bir şekilde aşındırılır. Çok özel aletler ile yapılanlar (mikrodermabrazyon) dışında genellikle ağrılı ve kanamalı bir işlem olduğundan ameliyathanede yapılması gerekir. Ameliyat sonrası yüzde oluşan yaranın iyileşmesi 5 ile 10 gün arasında bir zaman alır. İyileşme sonrası ortaya çıkan yeni derinin birkaç ay güneş ışığından korunması gerekebilir. Bu işlem derideki ince çizgilerin ve sivilce bozukluklarının giderilmesinde etkilidir ancak sarkmış derinin toparlanmasında yarar sağlamaz.

Derinin yüzeyel tabakasının yakıcı kimyasallar ile kaldırılması:

Tababetteki adı “kimyasal peeling” dir. Bu amaçla kullanılan değişik maddelere göre işlemler isimlendirilir. Örneğin “fenol peeling” denilen yöntemde fenol ve kroton yağı isimli kimyasallar kullanılırken “TCA peeling” denilen yöntemde triklor asetik asit denilen bir kimyasal kullanılmaktadır. Kimyasal peeling anestezi ve ameliyathane gerektirmeden muayenehanelerde yapılabilen bir işlemdir. Derideki ince kırışıklık ve çizgilerde etkilidir. Ancak bir doktor tarafından yapılması ve izlenmesi gereklidir. Daha yavaş etki eden bu nedenle hastaların kendileri tarafından sürülebilen kimyasallar da mevcuttur. Bunların başında “AHA” denilen alfa hidroksi asit maddesi gelir. Güvenli olmalarına karşın etkileri haftalar sonra görülür ve diğer yöntemler kadar dramatik değildir.

Cerrahi etkisi olan laser ışıkları ile yüz derisinin soyulması:

Laser ışını odaklandığı yerde çok yüksek bir ısı oluşturarak burasını buharlaştır. Derinin dış yüzüne odaklandırılırsa deride soyulma oluşturur. Yarattıkları ısı, etki ettikleri alanın derinlik ve genişliği ayarlanabilir olduğundan kontrollu bir yaralanma gerçekleştiriler. Ancak işlem ağrılı olduğundan anestezi altında yapılmaları gerekir. İyileşme süresinde deride bir kabuk oluşur ve sosyal hayata geri dönüş birkaç hafta alabilir.


//

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir