Kulak Estetiği

Kepçe Kulak

Nedir?

Dış kulağımızı oluşturan yapıların kafa kemiklerine yatık olması yerine öne doğru çıkıntılı görünmesine halk arasında “kepçe kulak” adı verilmektedir. Aslında işlevsel bir bozukluk olmayan bu durum her toplumdaki insanlar arasında sık olarak görülür. Tıp dilindeki bu görüntüye “protruding ear” veya “prominent ear” gibi isimler verilmiştir. Toplumumuzda bu durum “kalbur kulak” ve “yelken kulak” olarak da anılır. Bazı kişiler kulaklarındaki bu görüntüyü doğal bulurken hassas bazı bireylerde bundan ciddi psikolojik rahatsızlık duyabilmektedirler. Kepçe kulaklı çocuklar özellikle okula başlandığı dönemde arkadaşlarının ciddi alayları ile karşılaşabilirler. Buna bağlı olarak da okuldan kaçma, sinirlik, gece işemeleri gibi sorunlar yaşayabilirler.

Tedavisi?

Kepçe kulak tedavisi ameliyat ile yapılır. Sorunlu çocuklarda okul öncesi (5 yaşında) ameliyat yapılması psikolojik rahatlama sağlar. Bunun dışında ameliyat her yaşta yapılabilir. Prof. Dr. Ege Özgentaş kepçe kulak tedavisinde kendi geliştirdiği ameliyat tekniğini kullanmaktadır. Bu teknikte ameliyat lokal anestezi ile (yani tam uyutulma olmadan yalnız kulak uyuşturularak) yapılmaktadır. Kulağın ön tarafından küçük bir kesi yapılmakta ve bütün işlemler bu küçük kesiden girilerek yapılmaktadır. Kulak arkaya yatırılacağı sırada hasta masada oturtulmakta ve önünde bir ayna tutularak hastaya kulaklarının yatıklığı gösterilmektedir. Hastanın isteğine göre daha fazla veya az yatıklık sağlanarak tam istenen sonuca ulaşılabilmektedir.

2013 de Santiago-Şili’de gerçekleşen IPRAS (Uluslararası Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Konfederasyonu) kongresinde takdim edilen bu teknikte hasta kulağının son şeklini ameliyat masasında kendi gözü ile gördüğü için ameliyat sonrası memnuniyeti çok yüksek olmakta ve istenmeyen sürprizler ile karşılaşmamaktadır.

İlgili yazılar:
Kepçe Kulak Nasıl Düzeltilir?

 

Ameliyat öncesi ve sonrası resimleri için Amerikan Plastik Cerrahi Derneği tarafından hazırlanan sayfayı ziyaret edebilirsiniz  (lütfen açıklamayı okuyunuz)
//

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir